SERVICII

Radiologie dentară


Pacienții clinicii noastre pot beneficia de toate tipurile de radiografii dentare, fiind efectuate în Centrul de radiologie și imagistică dentară , situat în incinta clinicii.

Radiografia dentară reprezintă o imagine a dinților, a maxilarului și a țesuturilor înconjuratoare, obținută prin expunere la radiații electromagnetice.

Razele X au capacitatea de a penetra corpul și sunt absorbite în diferite grade, în funcție de densitatea țesutului. Astfel, structurile dense sunt redate cu alb, țesuturile moi cu nuanțe de gri, iar cavitățile cu negru, radiografiile arătând ca negativele unor fotografii.

Radiografia dentară îi ajută pe medici să descopere problemele care nu sunt vizibile la o consultație obișnuită cum ar fi: cariile interdentare sau situate sub obturații, fisuri sau alte anomalii în obturații, scăderi în masa osoasă asociate cu bolile parodontale, probleme în camera pulpară sau canalul radicular, pregatirea și fixarea implanturilor, aparatelor ortodontice și protezelor.

Radiografiile evidențiază alte anomalii, cum ar fi chisturi, cancer sau alte schimbari asociate cu bolile metabolice și sistemice. În ceea ce privește copiii, radiografiile dentare sunt utile pentru a observa dacă spațiul cavității bucale este suficient pentru întreaga dentiție, pentru a observa evoluția dinților și eventualii dinți impactați.

De asemenea radiografiile dentare sunt un mijloc eficient de monitorizare a stării de sănătate a cavității bucale pentru adulții ce prezintă un risc deosebit.

Aceștia sunt persoanele cu lucrări protetice extinse (inclusiv obturații), cei care consumă frecvent băuturi îndulcite, pacienții cu boli parodontale, persoanele care suferă de xerostomia sau uscăciunea gurii și fumătorii.

Computerul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este o tehnologie de ultimă generație în domeniul imagisticii ce permite vizualizarea în plan tridimensional a zonelor scanate. Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unică rotație în jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes, acestea fiind apoi reconstruite cu ajutorul unui software de imagistică, în vederea obținerii modelului virtual 3D al pacientului.

Întreaga procedura este de foarte scurtă durată, iar gradul de expunere la radiații în cazul unei tomografii computerizate realizate cu CBCT este echivalentul unui status dentar complet RX.                 

Pentru vizualizarea modelului 3D, medicii și specialiștii beneficiază de un software gratuit (Ondemand 3D) cu ajutorul căruia imaginile pot fi manipulate pentru a arăta diverse unghiuri, pot măsura adâncimi, grosimi, densități, pot selecta numai anumite țesuturi etc.

 

Ortopantomografie (radiografie panoramică)

Este o metodă de investigație ce permite vizualizarea în ansamblu a dentiției și a elementelor maxilo-faciale înconjuratoare (osul maxilar și mandibula, sinusul maxilar, articulațiile temporo mandibulare).
Indicațiile OPG sunt multiple:

  • evaluare inițială în cadrul planului de tratament.
  • leziuni osoase sau dinți neerupți.
  • evaluarea stării parodontale și structura osoasă de susținere.
  • vizualizarea molarului 3.
  • fracturi osoase maxilare sau mandibulare.
  • preimplant în vederea evaluării înălțimii osoase.

Radiografia retroalveolară se realizează pentru un dinte sau un grup de doi maxim trei dinți, pentru a evidenția dintele în întregime, la dimensiuni reale: coroana, rădăcina și osul în care este ancorată.

Radiografia retroalveolară este recomandată în tratamentele endodontice, parodontale, chirurgicale pentru vizualizarea rădăcinii sau a coroanei dintelui.

CONTACTEAZĂ-NE

Specialiștii noștri de top așteaptă să te ajute!


VREAU O PROGRAMARE